ANYAMAN
Anyaman ialah proses menjalin atau menjaring helaian buluh, rotan, lidi, bertam,
mengkuang, pandan dan sebagainya. Antara contoh anyaman ialah tudung saji, bakul rotan, nyiru, bubu, lekar dan kampit.
2. ALAT YANG DIGUNA
i. Parang – untuk menetak pangkal daun
ii. Pisau – membuang empulur dan duri
iii. Pelurut – dibuat daripada buluh untuk melembutkan daun
iv. Tempayan – untuk merendam daun
v. Bekas besar – untuk mencuci
vi. Periuk – untuk merebus
vii. Dapur - diguna dalam proses mewarna
viii. Jangka – untuk membelah daun menjadi helaian yang dikehendaki
ix. Penyisip – untuk menyisip lebihan helaian daun supaya tidak terburai
3. PROSES MEMBUAT ANYAMAN
Ambil daun di waktu pagi / petang -> Potong bahagian pangkal -> Susun 3 – 5 helai -> Buang empulur -> Melayur daun di atas bara api -> Mengjangka daun -> Melurut daun -> Ikat menjadi tongkol -> Rendam dalam air biasa 2 hari 2 malam untuk melunturkan warna hijau daun ( air perlu ditukar 2 kali sehari ) -> Jemur hingga kering -> Proses mewarna -> Jemur semula -> Melurut daun sekali lagi -> Proses anyaman boleh dilakukan.
4. TEKNIK DAN PROSES ANYAMAN
i. Lagang – ialah tulang sesuatu ciptaan anyaman
ii. Pepeh / Lepih – anyaman mati pada tepi tikar di akhir
proses anyaman
iii. Sisip – untuk mengelakkan anyaman terburai, alat
penyisip buluh digunakan
iv. Kerat – pisau tajam digunakan untuk mengerat lebihan /
baki anyaman
5. KELARAI
Kelarai ialah corak atau motif pada sesuatu anyaman. Biasanya kelarai yang terdapat apada anyaman adalah berasaskan flora, fauna, geometri, abstrak, nama tempat dan nama pereka.
6. FUNGSI TIKAR
i. Tikar biasa – alas tidur & untuk tetamu
ii. Tikar sembahyang – sebagai sejadah
iii. Tikar parudan – alas semasa memarut kelapa
iv. Tikar jemuran – untuk menjemur padi
v. Tikar alas nikah – diguna semasa upacara akad nikah
7. BENTUK TIKAR Tikar terbahagi kepada beberapa bahagian, iaitu;
i. Badan
ii. Kepala tikar
iii. Bucu tikar
iv. Tepi tikar
No comments:
Post a Comment